Det giver god mening at lave en strikkeprøve – før du begynder at strikke!

En strikkeprøve bruges nemlig til at: Undersøge hvordan garnet arbejder ift. mønsteret; øve sig på teknikken; beslutte hvilke pinde (f.eks. bambus eller metal) der fungerer bedst med garn og opskrift; finde sin strikkefasthed og dermed også den korrekte pindestørrelse.

Hvis der strikkes med flere farver, som i to-farvet patent, fungerer strikkeprøven også som en avanceret vikleprøve, hvor det bliver helt tydeligt, hvordan farverne arbejder sammen.

En korrekt strikkeprøve skal:

  • Være så stor at der kan måles minimum 10x10 cm af det mønster, som strikkes - og den skal have en kant, som ikke ruller eller trækker for meget, da det kan gøre det svært at måle korrekt
  • Være lavet med det garn og den type pinde, der skal bruges til strikkeprojektet. Hvis projektet f.eks. skal strikkes med metalpinde, skal prøven laves med de samme pinde
  • Laves i samme mønster som projektet. Det vil sige, at den skal laves i glatstrik; 1x1 ribstrik; i to farver, etc. afhængigt af projektet.  
  Der skal laves én prøve for hver teknik. Prøverne bør ikke laves i          forlængelse af hinanden
  I stedet lukkes maskerne af, og garnet brydes, hvorefter der kan slås    op til den næste strikkeprøve
    • Hvis projektet skal strikkes frem og tilbage, skal prøven også strikkes frem og tilbage
    • Hvis projektet skal strikkes rundt, skal strikkeprøven også strikkes    rundt. Det gøres ved, at pinden strikkes, hvorefter maskerne  skubbes tilbage til starten af pinden, samtidig med at garnet trækkes med på bagsiden, hvorefter det hele gentages, til strikkeprøven er stor nok
    • Brug strømpepinde, en kort rundpind eller Magic Loop. Når prøven er færdig, klippes flotteringerne på bagsiden op, så strikkefastheden kan måles

    Det er ofte nødvendigt at gå en pindestørrelse op eller ned for at ramme den strikkefasthed, som er angivet i opskriften. Vi strikker nemlig alle forskelligt, og vi strikker også alle forskelligt ift. hvilken type pind, vi bruger - f.eks. bambus eller metal, spidse eller stumpe, firkantede eller runde.

    Strikkeprøven er færdig og klar til at blive målt på, når den er blevet dampet og blokket. Det kan gøres med et dampstrygejern, ved at der forsigtigt dampes på bagsiden af prøven. Træk blidt i både bredde og højde. Fortsæt til garnet har givet sig, og maskerne og strukturen har rettet sig ud.

    Det er vigtigt at blokke strikkeprøven, fordi det efterligner, hvordan det færdige produkt vil opføre sig i brug, når det påvirkes af bevægelse og kropsvarme.

    Hvordan måles strikkefastheden?

    Brug en lineal, et målebånd eller en strikkefasthedsmåler til at måle på strikkeprøven. Sæt en knapnål ved venstre ben af en maske og marker med en anden knapnål præcis 10 cm mod højre. Tæl maskerne = antal masker pr. 10 cm. Gør det samme i højden med rækkerne = antal pinde pr. 10 cm. Gå en pind ned, hvis der er for mange masker eller pinde pr. 10 cm og prøv igen. Gå en pind op, hvis der er for få masker eller pinde pr. 10 cm og prøv igen.

    Vi har alle prøvet at......

    I alle mine strikkeopskrifter anbefaler jeg, at du starter med at lave en strikkeprøve. Ofte vil man gerne hurtigt i gang med at strikke, men hvis man har prøvet at trævle en hel bluse op, bliver nytteværdien af en god strikkeprøve meget tydelig.

    Selvom strikkeprøven er lavet korrekt, er det vigtigt at huske på, at ved større projekter kan en lille forskel i strikkefastheden få stor betydning. Ligeledes kan strikkefastheden undervejs ændre sig, efterhånden som en tung bluse vokser; hvis der strikkes mange timer i træk; eller hvis der ikke længere skal strikkes rundt men frem og tilbage.

    Det er derfor vigtigt at tjekke sin strikkefasthed undervejs – også når man er godt i gang med projektet. Af samme grund anbefaler jeg, at arbejdet blokkes undervejs for at sikre, at strikkefasthed og dermed pasform på det færdige projekt bliver korrekt. Projektet kan sagtens blokkes, mens det sidder på en rundpind, f.eks.

    Skriv en kommentar!

    Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.