Mænds internationale…hvaffornoget? Om hvad mænds rettigheder har med min enkeltdames-virksomhed at gøre.

Torsdag d. 19. november er Mænds internationale kampdag. Men hvor mange (mænd) ved egentlig det? Og hvad i alverden er relevansen af dagen for strikkeopskrifter fra Hands-on Knits…..spørger du måske?

Som (meget) ung havde jeg en kæreste. En aften begyndte han at græde. Jeg kan ikke helt huske, hvorfor han græd, men jeg husker, at jeg holdt om ham, til han atter var faldet til ro. Bagefter undskyldte han, at han havde grædt – og det forvirrede mig!

Han forklarede, at han som barn havde lært, at drenge ikke græder, og at han aldrig før havde oplevet, at en kvinde holdt om ham på den måde, når han viste svaghedstegn!

Det var en øjenåbner af de store for mig. Som barn har jeg set min far græde, ligesom jeg har set mine brødre og andre drenge græde, og jeg anede simpelthen ikke, at der var forskellige regler for drenge og piger, hvad det angår.

Som forælder til både en dreng og en pige, er jeg blevet smerteligt bevidst om, hvor meget børn påvirkes af kønnede normer, som lægges i dem af deres forældre; af andres forældre; af pædagoger; lærere; fjernsyn; bøger….og af samfundet i al almindelighed.

Én af de ting, jeg har opdaget er, at der stadig er forældre, som lærer deres drenge, at man(d) er en tøsedreng, hvis man græder, og at drenge skal være seje.

For øvrigt er drenge tilsyneladende også altid udad-reagerende og voldsomme…..? Gad vide, hvad det gør ved en lille dreng, at han på den måde får amputeret sin ret til et bredspektret følelsesliv? Og hvordan påvirker det ham videre i livet? I hans relationer til andre mennesker?

Når min datter kommer hjem fra skole og fortæller mig, at drengene i klassen er vilde, spørger jeg hende altid: Er det alle drengene? Er nogle af pigerne også vilde?

Nu behøver jeg bare at kigge på hende med det der menneskeretslige blik, så siger hun…nåeh, ja mor. Altså, det var bare 3 af de andre børn, som var lidt vilde i dag.

Når vi taler ligestilling og menneskerettigheder, skal vi huske, at det er ligestilling for alle, og at menneskerettigheder er noget, vi har, fordi vi er mennesker. Så selvom vi har både FNs børnekonvention og kvindekonventionen med det særlige og nødvendige fokus, de skaber, så betyder det ikke, at mænds menneskerettigheder opfyldes pr. automatik.

Vi skal arbejde for alle menneskers ret til at være hele mennesker hver dag!

Som du måske allerede ved, så har jeg et stærkt filantropisk ben i min virksomhed. En af de beslutninger, jeg har truffet er, at 10 % af overskuddet fra mine strikkeopskrifter til mænd, går til et projekt eller en organisation, som arbejder for mænds rettigheder. Jeg er altid på udkig efter samarbejdspartnere, og jeg hører gerne fra dig, hvis du har forslag eller ideer.

Jeg er også altid på udkig efter at skabe størst muligt overskud, så jeg kan sende så mange penge som muligt videre, og derfor er du også altid velkommen til at købe en af mine strikkeopskrifter!

Skriv en kommentar!

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.